Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Hvad er Dollar cost averaging?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Hvis du ikke endnu har lært hvordan du finder ud af hvad en aktie (og selskab) er værd, og derfor ikke hvilken pris der er fair, så er det en rigtig god idé at benytte dollar cost averaging. Det er en metode hvor du altid køber den samme aktie/indeksfond for det samme beløb hver måned, og på den måde fjerner behovet for at skulle forudsige markedet.

Dollar cost averaging dækker over at købe til en gennemsnitspris. Alle markeder er volatile, og svinger op og ned over en periode. Det er tæt på umuligt at købe til den laveste pris, og derfor er det bedre at købe jævnt over tid. Så får vi både købt når det er lidt for dyrt, men også når det er meget billigt.

Hvis du har en sum penge nu, eller kan investere et beløb fast hver måned, så er det en rigtig god idé at investere det samme beløb i den samme aktie eller fond hver eneste måned (og helst helt automatisk). Ved at handle for samme beløb, får du købt færre aktier når prisen er høj, og flere når prisen er lav.

For eksempel, forestil dig du kan investere for 3.000 kr. hver måned i et selskab. Den første måned er aktiekursen 100 kr. pr. aktie, og du køber derfor 30 aktier. Næste måned stiger prisen til 120 kr. Når du køber for samme beløb, ender du derfor kun med 25 aktier. På en senere måned falder prisen en del, og fås nu til 70 kr. pr. aktie. Det er rigtig godt for os, for vi kan få flere aktier til en billigere pris, for vores 3000 kr. Faktisk får vi nu 42 aktier. Og sådan fortsætter det. Du kan altid også investere flere penge når prisen er lav.

Ved at købe til en gennemsnitspris, sørger vi for at tage fordel af volatiliteten, og ender med ikke at betale alt for meget. Et alternativ, hvis du har mod på det, er at investere en større sum penge når du mener prisen er rigtig, og vente med at investere (spare kontanter op) hvis den er for høj.

Denne metode er også rigtig god hvis du har svært ved at ignorere deres følelser, og føler trang til at handle ofte når markederne svinger. Ved at have et godt system, som du kan stole på, så kan du undgå at reagere pludseligt på dine impulser.

Inden du går

Det bedste sted jeg har fundet, hvor du ultra-let kan gøre brug af dollar-cost averaging er ved Nordnet's Månedsopsparing, eller gennem en investeringsrobot som Lysa. Begge får min varmeste anbefaling, og hvilken du skal vælge kommer an på hvor mange kræfter og tid du selv vil bruge på det. På Nordnet kan du investere i et større udvalg af fonde, fast hver måned, helt uden at betale kurtage!