Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Er Berkshire Hathaway blevet et kedeligt konglomerat?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Med $US189 mia. siddende i kontanter, er Berkshire alt andet end en lille størrelse. Berkshire Hathaway, drevet af idolet Warren Buffett, er et gigantisk konglomerat der ejer et stort antal for de fleste nok kedelige datterselskaber, og nogle enkelte virkelig interessante selskaber.

Berkshire’s årlige generalforsamling og investormesse har i mange år været at sammenligne som en pop-koncert hvor tusindvis af fans drager til Omaha for at deltage i Kapitalisternes Woodstock. Dette kan vi primært takke firmaets topchef og bestyrelsesformand Warren Buffett for, med hans enorme visdom, højt respekterede holdninger, og lune charme der får en til at føle sig som en af mange tusind der sidder i varme stole foran bedstefar når han fortæller historier. Parret med den mere direkte, og nu afdøde Charlie Munger, har de to været mentor for mange mennesker gennem tiden.

Charlie Munger var ganske savnet, da Berkshire’s generalforsamling tog plads i Omaha sidste måned, men han var ikke glemt. Ceremonien begyndte med en kort film omkring Munger-Buffett partnerskabet, som blev vist for alle i salen, og endda udenfor arenaen. Som altid sad Buffett og besvarede spørgsmål fra medier og aktionærer i 5-6 timer. Buffett’s referencer og anekdoter om sin gode ven Munger, lettede stemningen i lokalet, og gjorde det noget nemmere at overvære. Munger døde i slutningen af November 2023.

Ellers gik generalforsamlingen som sædvanligt. Der var en hel del spørgsmål angående energi og “utilities”, ejendomme og andre industrier, dækket af Berkshires nye vice chairman, og højst sandsynligt arvingen efter Buffett, Greg Abel. Spørgsmål omkring forsikringsselskaberne gik til Berkshires vice chairman of insurance operations, Ajit Jain. Naturligvis blev alt andet, såsom ledelse, klimaforandringer og skat, dækket af Warren selv, selvom han stadig var trykket af den manglende Munger.

Hvad sker der efter Buffett?

Den dag Buffett er væk, er det svært at tro, Berkshire’s aktionærmøder forbliver det samme. Det er ikke det samme at rejse til Omaha for, uden det 93-årige orakel. Buffett gjorde det også ganske klart, han godt er klar over han ikke har mange møder igen.

I feel fine, but I know a little about actuarial tables, and I shouldn’t be taking on any four year employment contracts. Warren Buffett, Berkshire Hathaway Annual Meeting 2024

Det er ikke blot Buffett’s personlighed der charmerer investorerne, men selvfølgelig også det faktum at mange af dem er blevet usandsynligt rige, af at investere i Berkshire. Buffett gjorde det klart i sit seneste brev, at den tid nok var ovre, og det simpelthen er for svært at vokse Berkshire som før. “Vi har ingen mulighed for ekstraordinær performance”, skrev han i sit brev. Berkshire sidder på en bunke af kontanter, på omkring $US189 billion (tæt på 1 trillion danske kroner), som forventes at vokse hurtigt. Han mener dog, at han og ledelsen ikke ser fornuftige muligheder for at bruge dem.‌

Når Buffett forlader Berkshire (ca. 5 år efter hans død), tror jeg at ledelsen meget kraftigt vil overveje at udsende udbytter hvert og, fremfor at geninvestere kapitalen. Det er ved at blive for svært at få kapitalen til at vokse tilstrækkeligt, til at det skulle være den bedste mulighed. Berkshire har kun udbetalt et udbytte én gang i sin historie, og personlig mener jeg, det er på tide at genstarte den tradition, hvis alt andet fejler.

De store dage for “Woodstock for kapitalister” ser ud til snart at have fundet sin ende.