Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Er Berkshire Hathaway en god investering

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Berkshire Hathaway bør være en del af enhver langsigtet investors portefølje. Warren Buffetts selskab er en kæmpe successhistorie.

Men selskabet bliver ofte overset.

Bogen 101 Reasons to Own The World's Greatest Investment giver dig 101 grunde til du bør overveje at have Berkshire Hathaway som en betydelig del af porteføljen. Den er skrevet af Robert P. Miles, medstifter af The Motley Fool.

Selvom bogen er skrevet i 2003, så er alle punkter lige så gældende i dag. Måske endda mere.

101 punkter vil tage lang tid at komme igennem, så i stedet får du 9 punkter som jeg synes er de vigtigste. Hvis du tænker "det er da klart!" når du læser videre, så er du klar til at være medejer af Berkshire Hathaway.

Selvom jeg personligt ejer, og ville anbefale at købe Berkshire Hathaway, så betyder det ikke du skal gøre det til enhver pris. Læs om selskabet og dan din egen holdning.

17. Stabil portefølje

Der er langt mellem handlerne i Berkshire Hathaway. Meget langt.

Har du lagt mærke til, hvor ofte mange investorer handler og rykker om i porteføljen? Der bliver diversificeret, balanceret og optimeret konstant. Men i investering kommer der ikke resultater af at handle. Resultatet kommer af at finde det rigtige selskab og vente. Desværre er det de færreste der er i stand til det.

Buffett er ekspert i dette. I Berkshire er der højest 3-4 handler i løbet af et år, og der er meget langt mellem de helt store køb. Alle Berkshires store handler er samtidig opkøb af private selskaber. Berkshire vil til enhver tid foretrække at købe hele forretningen, hvis de kan.

Investering handler om 2 ting:

  1. Køb et selskab du forstår, med en rimelig forudsigelig indtægt de næste 10 år, som er fornuftigt værdisat.
  2. Lav ikke om på noget som helst. Bare vent.

Investorer køber med forventningen om at ting ændrer sig. Der lægges mere vægt på hvad der sker efter købet, end før det. Det kræver meget disciplin at undersøge et selskab i detaljerne før det bliver en del af porteføljen. For nogle "investorer" er det meget nemmere at købe aktien og holde øje med hver eneste lille prisændring op, ned eller sidelæns, og hele tiden beslutte om der skal købes, sælges eller holdes. Når det kommer til investering er det bedst at undgå ændringer. Lav din grundige research før du køber noget. Og, som Berkshire, hold selskabet i mindst 10 år.

18. Ingen teknologi

Buffett forstår sig ikke på teknologi og holder sig generelt væk fra det. Berkshire handler om værdi -- om at eje en gruppe selskaber som leverer en forventelig pengestrøm over de næste mange år. Hvis han ikke kan vurdere hvor en virksomhed vil være om 10 år, vil han ikke investere i det.

Det er næsten umuligt at forudsige og vurdere hvor et teknologiselskab vil være om 10 år -- hvis det overhovedet stadig eksisterer. Hos Berkshire finder du ikke meget teknologi. Der er ingen momentum-investeringer, kurver, grafer eller tekniske faktorer. Der er ingen aktier som er hypet af medierne.

Kun gode, solide selskaber som leverer profit og kontanter til ejeren.

Undtagelsen her, siden bogen blev skrevet, er Apple, men Buffett siger at han ser Apple mere som en forbrugergode virksomhed, end teknologi, og derfor kan forstå deres forretningsmodel bedre.

23. Ejerskab og tidshorisont

Du er nødt til at forstå, hvad det vil sige at være ejer af en virksomhed. Når du køber aktier så bliver du medejer af virksomheden.

Alle investorer på børsen skal hver dag tage stilling til hvad de vil gøre. Der er en ny pris hele tiden, og vi skal konstant overveje om det ændrer vores holdning.

"Er det nu tid til at sælge? Er den blevet et godt køb?", tænker vi.

Hos Berkshire tænker de anderledes. De er ligeglade med prisen. De ved, hvad de ejer, og de holder fast i det så længe de klarer sig godt. Den bedste form for ejerskab, er ham der ikke foretager sig noget.

Warren Buffett har mange gange sagt, at hans tidshorisont er "for altid". Hvis du aldrig må sælge dine selskaber, så er du virkelig nødt til at sætte dig grundigt ind i det. Du køber og sælger ikke hele tiden, og kan derfor tænke klart. Du har plads til de store beslutninger.

41. En ualmindelig ærlig CEO

Som Berkshire-aktionær kan du være sikker på, at det første du hører om er fejlene der er begået, og hvad der er sket. Buffett er meget åben og ærlig. Læser du årsrapporten er det tydeligt hvilke fejl der er begået.

I tell my owners everything I would want them to tell me. Warren Buffett

De fleste årsrapporter fra andre selskaber er fyldt med farvestrålende sider, hvor ledelsen roser sig selv, men man læser sjældent om hvilke fejl de har begået.

Netop fordi Berkshire er ejet af ejer-orientede mennesker, og ikke tradere, er der plads til at begå fejl. Buffett ved godt, at det handler om langsigtede resultater. Enkelte fejl i ét år har ikke nogen betydelig effekt.

Berkshire Hathaway selv er "opkaldt" efter Buffetts største fejltagelse. Han købte Berkshire, men det viste sig at være en rigtig dårlig forretning. For at minde ham om, at undgå disse fejl, har han valgt at beholde navnet.

Hvad ville dit selskab hedde, hvis det var opkaldt efter din største investerings-fejltagelse? Ville det være Momentum Trading, Day Trading, Følge Analytikers Anbefalinger, Aktietips fra Facebook, Guld, Bitcoin eller noget helt andet?

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

58. Livslektioner

Berkshire er ikke bare den bedste investering man kan gøre med sine penge. Det er også en ekstrem god investering at gøre for sig selv og sit liv. Warren Buffett og Charlie Munger deler hvert år ud af deres enorme livserfaring.

Det ville alle investorer kunne få noget ud af. Jeg har samlet de bedste ting her, og vil stærkt anbefale at læse alle Warren Buffetts aktionærbreve helt tilbage fra 1977.

64. Foragtet af de professionelle

Berkshire Hathaway er normalt ikke elsket af de professionelle investorer. Selskabet svinger ikke meget i kurs, men har en konstant værdiskabelse. De professionelle kæmper hele tiden for at være bedre end de andre, og fokuserer på de kortsigtede resultater.

Berkshire fokuserer langsigtet, og deres præstation er en konstant påmindelse om, at man ikke bør købe og sælge noget hele tiden for at være en god investor. Det gør de professionelle dog, fordi det er deres måde at tjene penge på. De har ikke deres ejeres bedste interesse for øje. Det har skabt en hel industri fyldt med middelmådighed.

Man skulle tro, at hvis investeringsforeninger og fonde opkræver 1% procent af værdien af aktiverne hvert år i omkostninger, ville de tilføje mindst to procent. Den triste sandhed er, at deres resultat oftest er 2% eller mere lavere end markedet. Hvilken anden virksomhed ville slippe af med at opkræve deres kunder mere for at yde mindre?

Derudover skal du betale disse omkostninger uanset om de slår markedet eller ej. Professionelle har brug for porteføljeændringer for at retfærdiggøre deres eksistens. Som helhed er branchen bedre til selvpromovering end til at forvalte penge for deres kunder.

81. Value investering

Berkshire har omdefineret udtrykket "value investering". Buffett anser de to ord som værende redundante. Hvis investering ikke er, at finde et værdifuldt og profitabelt selskab til en god pris, hvad er det så?

Nogle mener at der er to grupper af investeringer: vækst og value. Men jeg er enig i Buffett når han siger, at de to også er det samme. Vækst er en del af værdien af et selskab. Hvis et selskab skal være godt, skal det også have vækst.

Value investering blive nogle gange set som at "grave bunden" -- at finde virksomheder der er meget billige, nærmest ved at gå konkurs.

Men value handler ikke bare om en lav pris. Værdien handler om det hele: fremtidig indtjening, god ledelse, osv. og det skal alle virksomheder have.

Berkshire interesserer sig ikke for prisen på selskaberne de ejer. De er ligeglade med hvad markedet siger. De går kun op i intrinsic value (den indre, eller underliggende værdi).

Deler man den holdning, så er det helt rigtigt at eje Berkshire Hathaway.

84. Sluk for al støjen

Gør Berkshire til din største beholdning og tænk ikke mere over det.

Der er ingen grund til at følge med i aviser, nyheder, tv, podcasts eller lignende, andet end som underholdning. Afmeld alle dine dyre finans-tjenester og sluk for fjernsynet.

Det eneste du som ejer af et selskab bør følge med i, er årsrapporten og kvartalsregnskaber hvis du ønsker det. Du behøver ikke høre alle analyser, og andres mening om din virksomhed.

Ville du interessere dig for det hvis du ejede 100%?

Der er så meget information og så mange muligheder at de fleste bliver skræmt væk. Og det er netop formålet. Finansverdenen er glade for at få investering til at lyde svært, så de fleste ender med at betale andre for at investere deres penge, til svimlende høje gebyrer.

Pressen lærer dig ikke om langsigtet investering på samme måde som Berkshire. Medierne foreslår og sælger nye produkter, i stedet for at undervise dig om, hvad du bør gøre.

86. Intelligent Investering

Berkshire eliminerer alle følelser fra investering. De investerer med logik og intellekt.

Prisen på virksomheder ændrer sig hurtigt hver eneste dag. Når der er problemer er prisen lav. Når det går fint stiger prisen. Investorer er gode til at holde øje med prisen, selvom den ingen betydning har.

Når markedet bevæger sig op, har de ikke lyst til at sælge. Når markedet falder, kan de ikke vente til det retter sig igen, så deres afkast bliver 0, og de hurtigt kan sælge.

For mange er investering meget forbundet med følelser. Følelser gør det umuligt at være rationel og fornuftig. Vi er glade når det går godt, men ulykkelige og frygtsomme når det går ned.

Intelligente investorer, som Buffett og jeg selv, tænker omvendt. Vi er glade når priserne falder.

Hvis du også vil være en intelligent investor så meld dig ind i Facebook-gruppen Fornuftig Investering.

Køb bogen hos Saxo

Inden du går

Warren Buffett er absolut min største inspiration. Du kan læse mange flere artikler om Warren Buffett, hans makker Charlie Munger,eller Berkshire Hathaway, for at lære at investere fornuftigt.

Jeg kan absolut anbefale at læse bogen, hvis du er interesseret i Warren Buffett og hans selskab. Den er meget lærerig, og jeg er sikker på du lærer noget nyt, som kan hjælpe dig i livet.