Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

12 ting Warren Buffett gør for at være successfuld

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

"Hvordan bliver jeg lykkelig og succesfuld?"

Det er formentlig et spørgsmål alle spørger sig selv om i løbet af deres liv.

Men som med mange spørgsmål er der aldrig ét rigtigt svar (hvis der overhovedet er et svar). Alligevel er der nogle kendetegn og ting som går igen, når man ser på andre successfulde mennesker.

Warren Buffett ved en ting eller to om at blive rig og successful.

Når Buffett uddeler råd, så lytter folk godt efter.

Og "Oraklet fra Omaha" er ikke nærig med at dele ud af hans vigtigste råd til andre, der gerne vil træde i hans fodspor.

Her kan du se 12 af hans bedste råd som han selv lever efter:

1. Investér i dig selv før alt andet

"At investere i dig selv er det bedste du kan gøre — hvad som helst der kan forbedre dine egne evner," fortalte Buffett i et interview til Good Morning America. Det er det bedste råd man kan få, for der er intet vigtigere end hele tiden at lære nyt og forbedre sine evner. Selv den bedste og dygtigste kan blive bedre.

At investere i dig selv er måske den eneste investering du kan have fuld kontrol over, og aldrig tabe.

2. Udvikl en sans for integritet

Ved en forelæsning i 1998 på University of Florida School of Business, bad Buffett de studerende om, at vælge en person i klassen som de følte ville blive successfulde, med henblik på, at de i resten af deres liv ville modtage 10% af personens fremtidige indkomst.

“Du ville nok vælge den du havde det bedst med, den som viste gode lederevner, og den som var i stand til at få det bedste frem i andre,” sagde Buffett. “Det ville være en person som var generøs, ærlig, og gav ros til andre mennesker for deres idéer” — kort sagt, den person der havde integretet.

Når du opdager hvad den person gør rigtigt, bør du stræbe efter at blive som dem.

3. Ændre dårlige vaner så hurtigt du kan

Vaner kan støtte dig, eller ødelægge dig, siger Buffett. “Jeg ser hele tiden mennesker med selv-destruktive adfærdsmønstre, selv som 20-årige. De er virkelig fanget af sig selv.”

Tricket er, siger han, at komme ud af fælden før den klapper i, og skabe gode vaner så hurtigt som muligt. Han fortalte unge elever på University of Florida: “I kan slippe af med dårlige vaner meget nemmere i jeres alder, end i jeg kan i min, fordi de fleste adfærd er drevet af vores vaner.“

The chains of habit are too light to be felt until they are too heavy to be broken. Warren Buffett

Hør her:

Selvom dette er sandt er det aldrig for sent at slippe af med dårlige vaner, uanset hvilken alder du har. Jeg har også haft dårlige vaner, men har med tiden lært at erstatte dem med nye bedre vaner.

Når vi taler om vaner, kan jeg meget varmt anbefale bogen The Power of Habits af Charles Duhigg. Køb den her.

4. Kend dine styrker og svagheder

At være opmærksom på sig selv kan være en stor hjælp. Brug den viden du har til at udnytte de ting du er god til, og undgå at bevæge dig ind i områder du ikke er tryg ved. Buffet taler ofte om sin Circle of Competence: ”Du behøver ikke være en ekspert i alt, men bør vide hvad der ligger inden for din kompetencecirkel, og hvad der ligger uden for. Og vigtigst af alt, forblive på indersiden.”.

Tom Watson Sr., grundlægger af IBM, sagde i hans bog: “Jeg er intet geni. Men jeg er klog på nogle områder og jeg bliver inden for disse områder.”. Så længe man forstår nogle få ting rigtig godt, og holder sig til dette, skal man nok klare den.

5. Risikér aldrig noget du har brug for, for noget du ikke har

Du skal ikke forstå dette som at man aldrig skal tage risici — husk blot at gøre det af de rigtige grunde, siger Buffett. Han har mange gange set både virksomheder og mennesker gøre meget risikable ting af ren grådighed, hvor de burde have ladet være.

“Hvis du risikerer noget der er vigtigt for dig, for noget som ikke er, så giver det bare ikke mening,” siger han. “Og så er det ligegyldigt om dine odds er 99:1 eller 1000:1.”

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

6. Find et arbejde du elsker

“Du bør virkelig vælge det job eller den hobby som du, hvis du var rig og uafhængig, stadig ville vælge. Du vil lære noget, du vil være begejstret for det, og du vil springe ud af sengen hver morgen,” siger Buffett. Og det er svært at være uenig. At finde og beskæftige sig med noget man virkelig elsker, er bedre end at lave noget der blot giver en god løn eller ser godt ud på dit CV. Hvis ikke det gør dig glad skal du ikke vælge det.

7. Omgiv dig med folk du ser op til og som er bedre end dig selv

Buffett har ofte talk om det vigtige ved at have en mentor der kan hjælpe dig gennem livet, og hvilken rolle hans egen største mentor, Benjamin Graham, har spillet i hans liv. Udover dette fortæller han ofte, at man skal omgå sig med mennesker som har kvaliteter du beundrer. “Omgå dig med mennesker der er bedre end dig, og du vil drive i samme retning.”

8. Pas godt på dig selv

Buffett har ofte delt denne lille historie, som citeret fra hans biografi, The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life:

Forestil dig, at du fik muligheden for at få den bil du altid har drømt om, men du samtidig kun ville have denne bil resten af livet, og ingen anden. Den bil skulle holde resten af dit liv, og for at passe ekstra godt på den ville du nok læse manualen 5 gange. Du ville altid holde den i garagen. Hvis der kom den mindste ridse eller bule, ville du få det ordnet med det samme, fordi du ikke vil have den ruster. Du ville passe rigtig godt på den bil, for den skal holde resten af dit liv.

Tænk over dette:

Dette er nøjagtigt sådan det er med din krop og din sind. Du får kun én. Og den skal holde i hele din livstid.

Det er uden tvivl sjovt bare at gøre som man vil i mange år. Men hvis ikke du passer på din krop, vil den være helt ødelagt 40 år efter, nøjagtig som bilen ville være det.

“Det er hvad vi gør i dag, der bestemmer hvordan din krop og din hjerne fungerer om 10, 20 og 30 år fra nu.”

9. Se din frygt i øjnene

Lad ikke frygt holde dig fra, at gøre ting. Især ikke hvis du ved det er noget du er nødt til for at blive succesfuld.

Selv en mand som Warren Buffett har også haft frygt i sine tidligere år — han var engang nærmest rædselsslagen for at stille sig op og tale offentligt. Han tog et kursus hos Dale Carnegie for at forbedre dette, og har sagt det har været hans livs vigtigste beslutning.

I dag er Buffett én af det mest citerede mennesker, hvis ord har stor betydning.

Hvis der er ting du er bange for at gøre, eller du ikke er så god til, er du nødt til at gøre hvad du kan for at blive bedre og mere komfortabel med det.

10. Din tid er værdifuld. Brug den med omhu

Bill Gates skrev engang, at det at være yderst forsigtig med hvad han bruger sin tid på, var noget han lærte af Buffett: “Der er kun 24 timer i vores dag. Warren er meget klar over dette. Han lader ikke sin kalender blive fyldt op med ligegyldige møder og aftaler.”

Selvom du ikke er en multimilliardær, har du lige så meget tid, og den betyder lige så meget som alle andres. Pas godt på den.

11. Undgå kreditkort

Kreditkort kan være praktiske at have i en nødsituation, men det kommer med en høj pris.

“Den største bedrift jeg har gjort er, at undgå kreditkort. Renterne er virkelig høje på kreditkort, nogle gange op til 20%. Hvis jeg lånte penge til 18 eller 20% i rente, ville jeg være gået fallit. Så hvis jeg skal give en anbefaling, er det virkelig at undgå kreditkort.”

12. Ignorér aldrig en stor mulighed

Buffett råder oftest folk til at være forsigtige og tænke sig godt om før man gør noget. Men det betyder ikke man skal holde sig tilbage når det virkelig gælder. “Store muligheder i livet er man nødt til at tage. Vi foretager os ikke mange ting. Men når vi får chancen for at gøre noget stort, er vi nødt til at gøre det. At gøre ting en lille smule, er lige så stor en fejltagelse som slet ikke at gøre det. Du er virkelig nødt til at gribe muligheden når den kommer, for du får ikke mange af dem, gennem livet.”

Inden du går

Livet er trods alt lidt bedre hvis man er lykkelig. Nogle af de ting der har gjort en stor forskel formig, er at skille mig af mange af mine ting, og blive gældfri. Det kan du også!

Læs her hvordan du kan blive gældfri, eller hvordan jeg flyttede til Sydney med kun 100 ting.