Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Warren Buffetts portefølje i 2021

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Warren Buffett er uden tvivl vores tids bedste investor og måske også forretningsmand. Han har, sammen med sin partner Charlie Munger og alle deres ansatte, opbygget et solidt selskab der investerer i og ejer andre virksomheder - et såkaldt holding selskab - i form af Berkshire Hathaway.

Som Buffett selv siger, så er der tusindvis af investorer der forsøger at gøre det ligesom ham, og derfor følger ham meget nøje. Det mener han kan være virkelig farligt, for hvis man bare køber alt hvad han gør, helt ukritisk så kan man altså komme i problemer. Den stil kalder han for "coattailing" - når man står på hans frakke og bare rider med hvor end han går. Det svarer til alt det "copytrading" man hører om - noget jeg slet ikke kan stå bag.

Der er intet i vejen med at følge hvad han køber og sælger, men man er nødt til at forstå to ting:

  1. Du er nødt til selv at undersøge selskabet selv også. Vær sikker på de laver noget du kan forstå, og at du køber det til den rigtige pris. Det kan du lære meget mere om i min bog.
  2. Lovgivningen i USA siger, at man altid skal indrapportere sine beholdninger (sin 13-F statement) maks. 45 dage efter regnskabskvartalet slutter. Buffett udnytter dette og venter så længe han kan med at fortælle hvad der er ændret. På det tidspunkt vi får det af vide på, kan prisen være meget forskellig fra hvad han har købt det til, og det kan medføre det bliver en skidt investering for dig.

Derfor kan jeg kun opfordre til at man læser hans beholdninger som inspiration, men ikke som et signal på, at det er nu de skal købes eller sælges.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Hvad ligger i porteføljen?

Berkshire Hathaway er en mønt med to sider (har de ikke alle det?). De foretrækker og har størstedelen af deres formue i private selskaber som de har opkøbt gennem årene. Disse er derfor ikke tilgængelige for os at købe på aktiemarkedet, men det gør dem nu ikke mindre interessante. Du kan se en (ukomplet) liste over deres underselskaber, og link til hjemmesiderne på Berkshire Hathaways hjemmeside, eller i deres årsrapport (10-K).

Jeg bruger WhaleWisdom.com til at følge bevægelserne på nogle større selskabers aktiebeholdninger. Disse opdateres hvert kvartal når selskaberne udgiver deres 13-F SEC rapport, som de skal efter amerikansk lov.

Det der er mest interessant for os er Berkshires nuværende aktieportefølje og hvilke ændringer der er sket siden sidste kvartal. De har i skrivende stund 53 aktier i porteføljen. Se de 10 største beholdninger herunder, og lad mig give mit bedste bud på, hvad de ser i nogle af dem. Du kan se alle Berkshires aktiebeholdninger på WhaleWisdom.

Selskab% af portefølje
Apple Inc.40,07%
Bank of America14,45%
American Express7,93%
Coca-Cola Company7,80%
Kraft-Heinz4,82%
Verizon3,42%
Moodys Corp2,72%
U.S. Bancorp2,65%
DaVita Healthcare1,44%
General Motors1,42%

Disse 10 aktier danner 86,7% af hele Berkshires portefølje! Og det er ikke fordi det er små positioner: der er samlet for 234,5 mia. dollars! Men hold lige fast i, at 40% er i ét selskab. Buffett tror ikke på spredning for at mindske sin "risiko", og slet ikke at man behøver sprede sig over flere sektorer eller lande. Han har udenlandske investeringer, men det er ganske få. Disse 10 selskaber kan primært deles op i tre sektorer: finans, forbrugervarer og IT/Kommunikation.

Apple

Alle kender Apple. Det er verdens største virksomhed målt på markedsværdi (selvom det ikke siger så meget), og de lever gode produkter til dem der vil købe dem. Buffett købte Apple tilbage i 2016 (det gjorde jeg faktisk også, før jeg så han gjorde!), og mange har undret sig, da han normalt ikke køber IT. Buffett har siden sagt, at han ikke ser det som IT længere, men primært et selskab der leverer forbrugergoder og services, fordi Apple har produkter der hjælper os i vores liv på så ufattelig mange måder.

Derudover har Apple en enorm konkurrencefordel, og fantastisk vækst og profitmarginger. De tjener styrtetende med penge, og har gode cash-flows. Hvem kan ikke lide det? Det er blandt andet af disse årsager jeg selv købte Apple, og det er en af de aktier jeg ikke tror bliver solgt de næste 30 år.

Jeg ejer aktier i Apple.

American Express

American Express leverer kreditkort-infrastruktur og betalingssystemer, ligesom MasterCard og VISA som vi kender bedst herhjemme. Derudover er de umiddelbart førende på især forretningsrejsebooking og kører med virkelig tiltrækkende bonus-point fordele som får kunderne til at forblive kunder.

Alt det så Buffett også i 1964, da American Express-prisen pludselig dykkede med over 50%, blandt andet på grund at "salatolieskandalen". Nogle olieimportører havde taget store lån for at købe olie, men de tønder de fik havde fået blandet salat-olie ned i også, og var derfor ikke til at sælge. Da lånene ikke kunne tilbagebetales tog hele finansbranchen er stort dyk.

Men Buffett var snu. Han tænkte, at American Express ville komme igennem dette, og han gik ud i butikker og så at folk stadig betalte med deres Amex-kort helt uden at tøve. Så han købte en stor portion, og det har i den grad vist sig at være en god beslutning.

Coca-Cola Company

Vil du helst betale 50 øre mere for en Coca-Cola, eller vil du nøjes med en kopi-cola fra Netto?

Dét er Coca-Colas store konkurrencefordel: deres brand, kvalitet og kundernes loyalitet gør at de jævnligt kan hæve prisen. Buffett købte Coca-Cola i 1980'erne efter prisen var faldet stort ved introduktionen af deres "New coke". Det var ikke en success for dem.

Buffett købte en kæmpe portion aktier, mere end 20% af den samlede formue i Berkshire dengang, og det var derfor et stort sats. Men Coca-Cola er i dag mere populært end nogensinde, og deres enorme portefølje af produkter samt distributionsnetværk gør det meget svært at konkurrere med dem.

Jeg bruger Coca-Cola som eksempel i min bog Fornuftig investering, hvis du vil lære mere om deres konkurrencefordele og potentiale.

Jeg ejer aktier i Coca-Cola.

Verizon

Verizon er en af de store telegiganter i USA, og det er Buffetts seneste store aktiekøb. Han købte første gang Verizon sent i 2020 (det gjorde jeg også), og har tilføjet flere penge til den investering i første kvartal af 2021.

Jeg kan selvfølgelig ikke vide nøjagtigt hvorfor Buffett har købt dem, men jeg ser i Verizon et kæmpe netværk og en stor kundebase, som de er meget dygtige til at tjene penge på. Verizon er ret hurtigt klar med ny teknologi, og var de første til at være klar med 5G i USA, så vidt jeg kan se, på stort plan.

Teleindustrien (og herunder internetudbydere) er ikke noget vi kommer til at undvære de næste 30 år mener jeg, og derfor føler jeg mig tryg ved at være ejer af Verizon.

Jeg ejer aktier i Verizon.

Hvilke er mest interessante for dig?

Dette er altså Berkshires fulde liste af aktier pr. 31. marts 2021 (45 dage siden). Du kan følge med i deres udmeldelser hvert kvartal for at se hvordan dette ændrer sig i fremtiden. Jeg håber det kan være god inspiration til nye selskaber at se nærmere på. Måske er det her dit bedste køb gemmer sig.

Lad os høre i Facebook-gruppen Fornuftig Investering hvilke du bedst kan lide, og om der er nogle af Berkshires aktier du allerede ejer, eller har set på.