Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Warren Buffetts Brev til Aktionærer 2019

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Hvert år, i februar, udsender Berkshire Hathaway deres årsrapport og hermed også Warren Buffetts berømte Letter to Shareholders.

Det er noget jeg ser frem til hver eneste gang, for dette brev, trods målrettet mod aktionærer, er fyldt med aktuel og enorm brugbar viden for enhver investor.

Dette år er ingen undtagelse, og brevet var noget kortere end det plejer.

Formatet er altid det samme. Den første side er en oversigt over selskabets investeringsresultat over de sidste mere end 50 år, samt en sammenligning mod S&P500 indekset.

Dette år har Berkshire Hathaway markedsværdien bevæget sig op med 11% mod 31,5% for indekset. Men som du måske ved, så betyder ét år ingenting, for Buffett er ultra-langsigtet. Til gengæld er den årlige forrentning af Berkshire på 20,3%, mod blot 10,0% for S&P500, i perioden 1965-2020.

Det må man sige er helt overvældende fantastisk over en periode på 55 år!

Regnskab og indtjening

Warren Buffett har ofte omtalt den måde virksomheder aflægger regnskab. Både han og Charlie Munger er frustreret over den kortsigtede tankegang, og hvor meget fokus der lægges på de enkelte kvartaler og fremtidsudsigter. Brugen af EBITDA resultater (indtjening før SKAT, nedskrivninger og afdrag) forstår de heller ikke.

Over time, Charlie and I expect our equity holdings – as a group – to deliver major gains, albeit in an unpredictable and highly irregular manner. Warren Buffett, Letter to Shareholders 2019

De mener man skal ignorere dette tal fuldstændigt da det ikke giver et retvisende billede af det faktiske resultat. Som de siger, er både nedskrivninger og afdrag meget virkelige udgifter. I stedet skal den fornuftige investor kigge på EBIT, samt pengestrømme for driftsaktiviteter (Operating Cashflow).

Warren skriver i brevet: "...we group our wide array of non-insurance businesses by size of earnings, after interest, depreciation, taxes, non-cash compensation, restructuring charges -- all of those pesky, but very real, costs that CEOs and Wall Street sometimes urge investors to ignore."

Jeg kan sagtens se fornuften i dette, og er enig. Læser man regnskaber engang imellem kan det være godt at se ordentlig efter disse tal. Du vil ofte se at EBITDA er højere end EBIT eller Net Income, hvilket forklarer hvorfor ledelsen af disse selskaber bruger EBITDA.

Det får dem til at se bedre ud, men forvrænger det billede du får af virksomheden. Dermed ikke sagt at ledelsen lyver, for tallene er formentlig rigtige nok. Men det er ikke retvisende for den faktiske indtjening.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Om at forudsige markedet og renterne

Warren har altid gjort sine investorer opmærksom på, at det er en langsigtet forretning. Han ved at man ikke kan hverken forudsige eller regne med markedet, og fraholder sig helt fra det. Det gælder også renterne.

Han har ofte sagt, at det der betyder mest for aktieafkastet over tid er renterne. Intet andet tal har mere indvirkning på virksomhedernes indtjening end dette. Men ligesom alle andre aner han ikke hvad der sker med renten.

Han skriver i brevet: "Forecasting interest rates has never been our game, and Charlie and I have no idea what rates will average over the next year, or ten or thirty years. Our perhaps jaundiced view is that the pundits who opine on these subjects reveal, by that very behaviour, far more about themselves than they reveal about the future."

Hvornår er det slut?

Warren Buffett og Charlie Munger er nu henholdsvis 89 og 96 år. Naturligt kan det ses i deres fysik, men hovedet har aldrig været skarpere. Investering holder tydeligvis sindet ungt og friskt.

Mange spekulerer på, hvem der skal overtage Berkshire når de to herrer ikke er her længere. Jeg fraholder mig fra at gætte hvem der kommer til at overtage efter deres afgang. Men Buffett har måske selv åbnet lidt for posen.

Han forsikrer at Berkshires fremtid er 100% sikret. Samtidig vil Ajit Jain og Greg Abel, for første gang nogensinde sidde med ved bordet til generalforsamlingen og tage imod spørgsmål. Det er aldrig sket før i Berkshires historie, og antyder stærkt at disse mænd har meget at sige i Berkshires fremtid.

Inden du går

Berkshire Hathaway er i mine øjne, bortset fra Apple, verdens bedste selskab. Jeg kan kun opfordre alle, aktionær eller ej, til at overvære mødet, og læse Warrens aktionærbreve. Det er en fantastisk kilde til at blive en veluddannet investor.

Du kan læse brevet her og se alle tidligere breve på Berkshire Hathaways hjemmeside.

Berkshire Hathaways Annual Meeting sker d. 2. Maj i Omaha, og bliver samtidig live-streamet af Yahoo!.

Jeg er medejer af Berkshire Hathaway og Apple.