Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Skal jeg betale gæld eller spare op?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Har du gæld som du gerne vil betale af? Vil du også gerne spare lidt op og investere dine penge?

Ja, det er svært at vide hvad det er bedst at gøre først. Faktisk kan det nok anbefales at gøre begge dele.

Ser man udelukkende på hvor du kan spare penge, så vil det naturligvis være bedst at betale din gæld af før du sparer op. Dette vil spare dig mange penge i det lange løb.

Din opsparing taber 2-3% om året i inflation, så det er bedre at betale af på dit lån. Har du aktier eller andre investeringer, så kan det også være en fin idé at sælge dem og betale dine lån ud først, hvis du har det bedst med det.

Men vi har alle vores drømme og ønsker, og hvis vi bruger alle vores penge på gældsbetaling kan det være vi må ofre en ferie i nogle år. Det tror jeg ikke nogen kan holde til i længden. Derfor er det som altid en balance.

Sørg for at indbetale så meget du kan til din gæld -- også udover dine normale afdrag. Så kan du hurtigere blbive fri. Men sørg for at holde en lille opsparing til uforudsete udgifter, og eventuelt større køb, som rejser.

Jeg vil altid anbefale at have en reserve stående, som kan dække mindst 1 måneds udgifter — en såkaldt Nødkonto, til absolut nødstilfælde.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Afbetaling eller investering

Bør jeg betale mine lån af, inden jeg begynder at investere?

Som udgangspunkt ja. Jeg tror det vil gøre dig glad at komme af med al mindre gæld (undtaget er hus og måske bil). Det kan godt betale sig at investere dine ekstra penge fremfor at betale af på dit lån. Men kun hvis du er sikret at afkastet efter SKAT er højere end renten på dit lån.

Nøgleordet her er sikret. Selvom man kan gøre begge dele, vil det bedste være at betale dine lån ud først. Det er en sikker investering.

Skal jeg låne penge for at investere?

Det virker som et åbenlyst spørgsmål. For langt de fleste vil det ikke være fornuftigt at optage lån for at investere, da det kan give en masse utryghed. Ligeledes vil jeg ikke anbefale nogen former for gearing af investeringer.

Man kan godt sige, at hvis du låner til en rente på 4%, er sikker på du kan betale dine afdrag undervejs, og kan skabe et afkast at dine investeringer på 7%, så kan det sagtens være en idé. På denne måde tjener du 3%.

Jeg har selv forsøgt mig med Nordnet Superlånet da jeg startede med en lille formue tilbage i 2016, og der gav det et ekstra boost. Men jeg var altid sikker på, at kunne betale det tilbage. Senere har jeg opsagt det, for at opfylde mit første mål mod FIRE: at være 100% gældfri.

Det eneste lån jeg har tilbage, i skrivende stund, er mit billån, og jeg betaler endda ekstra meget af på det, for at spare renterne. Det kan ofte meget bedre betale sig at betale ekstra, end at investere pengene. Men jeg fordeler umiddelbart mig 50/50 mellem afdrag og opsparing/investering.

Inden du går

Det er op til dig om du vil benytte dig af belåning. Du kan gøre det hvis du føler dig tryg med det. Ellers ville jeg tage det roligt, og lade Sneboldseffekten gøre arbejdet.