Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

FAQ

Dette er en samling af de spørgsmål jeg oftest ser blandt fællesskabet. Rigtig mange simple ting er hurtige selv at slå op, og ofte kan man bedre regne med det.

Udbytte

Hvad er udbytte?

Et selskab tjener forhåbentlig penge hvert år. Disse penge kan selskabet vælge at gøre tre ting med:

Vælger selskabet at udbetale udbytte, vil dette blive foreslået på generalforsamlingen, og aktionærerne skal godkende dette. Det bliver som regel godkendt, selvom det ikke altid er den bedste måde for selskabet at give afkast til ejerne på.

Udbyttet bliver udbetalt til aktionærerne, nogle børsdage efter X-dag. Du vil så kunne se dem på den konto der er forbundet til dit depot.

Hvornår betaler X udbytte?

Et selskab udbetaler udbytte den første børsdag efter X-dag.

Man skal eje aktier i selskabet dagen før den såkaldte X-dag, som er den første dag, selskabet handler eksklusiv udbytte. Udbyttet skal godkendes på selskabets generalforsamling, så det er vigtigt at tjekke om det er blevet foreslået og godkendt. Ellers kommer det ikke.

Der er ofte forsinkelser afhængig af hvilken børsmægler du bruger, men frygt ej. Du vil helt sikkert se pengene på din konto inden for nogle dage. Ellers bør du ringe til din børsmægler og høre hvornår de kommer.

Hvad er x-dag?

Hvis selskaber vælger at udbetale udbytte, udmelder de en såkaldt X-dag. Det er den første dag, selskabet handler eksklusiv udbytte. Det vil sige, for at kunne modtage udbytte skal du eje aktier inden denne dato. Udbyttet bliver udbetalt nogle dage efter x-dag.

Udbyttet skal godkendes på selskabets generalforsamling, så det er vigtigt at tjekke om det er blevet foreslået og godkendt. Ellers kommer det ikke.

Hvor meget bliver der udbetalt til mig?

Beløbet for udbyttet bliver først foreslået af bestyrelsen på generalforsamlingen, og skal dernæst godkendes af aktionærerne. Du vil på selskabets hjemmeside kunne finde hvor meget de ønsker at betale i udbytte, og se datoen for, hvornår det sker.

Skal jeg betale SKAT af udbytte?

Ja, det skal du. Skatten på udbytte i Danmark er på 27%, som automatisk bliver fratrukket inden udbetalingen for de fleste børsmæglere.

Lær mere om udbytte i min ultimative udbytte-guide